By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.slawop.net/

Jak zaktualizować Joomla 1.7 do 2.5?

Aktualizacja Joomla do wersji 2.5.0Niedawno pojawiło się najnowsze wydanie Joomla 2.5.0 dla którego przewidziany jest długomiesięczny okres wsparcia - minimum 18 miesięcy.

Aktualizacja z wersji 1.7 do 2.5.0 nie powinna sprawiać problemów dla większości administratorów. Poniżej przedstawiam krok po kroku jak przeprowadzić aktualizację Joomla! z wersji 1.7.3 do 2.5.0.

Krok 1

Zaloguj się do zaplecza swojego serwisu, następnie w menu Rozszerzenia kliknij pozycję Instalacje. W oknie Instalacje: Instalator kliknij zakładkę Aktualizacje.


Aktualizacja Joomla! do wersji 2.5.0 - Okno Instalacje: Instalator

Krok 2

Kliknij przycisk Oczyść pamięć podręczną, a następnie przycisk Znajdź aktualizację

Aktualizacja Joomla! do wersji 2.5.0 - Okno Instalacje: Aktualizacja

Krok 3

Zaznacz najnowszą aktualizację a następnie kliknij przycisk Aktualizuj


Aktualizacja Joomla! do wersji 2.5.0

Jeżeli wszystko przebiegło jak należy, to zobaczysz ekran informujący o sukcesie zakończonej aktualizacji.

Aktualizacja Joomla do wersji 2.5.0 - podsumowanie aktualizacji

Zauważysz zapewne, że pojawiła się nowa zakładka o dziwnej nazwie COM_INSTALLER_SUBMENU_DATABASE. Nazwa ta wyświetlana jest dlatego, że nie masz jeszcze zainstalowanego pakietu języka polskiego dla wersji 2.5.0.

Krok 4

Pobierz pakiet języka polskiego dla Joomla! 2.5.0 (Kompletny pakiet języka polskiego do Joomla! 2.5.0) zapisując plik archiwum w dowolnej lokalizacji na Twoim dysku.

Krok 5

Kliknij w oknie Instalacje: Instalator zakładkę Instalator.

Instalacja pakietu języka polskiego dla Joomla! 2.5.0

Kliknij przycisk Przeglądaj, wybierz zapisany plik z pakietem języka polskiego (pl-PL_joomla_lang_full_2.5.zip.zip), następnie w okienku Wysyłanie pliku kliknij przycisk Otwórz.

Instalacja pakietu języka polskiego dla Joomla 2.5.0 - Okno Wysyłanie pliku 

W polu tekstowym Plik pakietu powinien pojawić się wpis z dokładną ścieżką dostępu i nazwą pliku z pakietem języka polskiego dla Joomla 2.5.0. Teraz kliknij przycisk Wczytaj plik i zainstaluj.

Instalacja pakietu języka polskiego dla Joomla! 2.5.0 

Po chwili zobaczysz informację o pomyślnym zainstalowaniu pakietu języka polskiego. Zauważ, że nastąpiła zmiana nazwy zakładki ;-)

Podsumowanie instalacji pakietu języka polskiego dla Joomla! 2.5.0

 

Krok 6

Pobierz pakiet języka polskiego dla edytora TinyMCE (Pakiet języka polskiego dla edytora TinyMCE) zapisując plik archiwum w dowolnej lokalizacji na Twoim dysku.

Krok 7

Kliknij w oknie Instalacje: Instalator przycisk Przeglądaj, wybierz zapisany plik z pakietem języka polskiego dla edytora tekstu TinyMCE (tinymce_lang_pack_pl_3.4.7_j2.5.zip), następnie w okienku Wysyłanie pliku kliknij przycisk Otwórz.

Instalacja pakietu języka polskiego dla edytora tekstu TinyMCE - Okno Wysyłanie pliku 

W polu tekstowym Plik pakietu powinien pojawić się wpis z dokładną ścieżką dostępu i nazwą pliku z pakietem języka polskiego dla edytora tekstu TinyMCE. Teraz kliknij przycisk Wczytaj plik i zainstaluj.

 Podsumowanie instalacji pakietu języka polskiego dla edytora TinyMCE

Po chwili zobaczysz informację o pomyślnym zainstalowaniu pakietu.

Podsumowanie instalacji pakietu języka polskiego dla edytora TinyMCE

Krok 8

Kliknij w oknie Instalacje: Instalator zakładkę Baza danych, aby sprawdzić, czy wszystkie tabele Twojej bazy danych zostały zaktualizowane.

Jeżeli zobaczysz informację, żę jakieś tabele nie są zaktualizowane, kliknij przycisk Napraw znajdujący się w przyborniku okna Instalacje: Sprawdź bazę danych.

Zakładka Sprawdź bazę danych

 

Jeżeli wszystko przebiegło jak należy, to powinieneś zobaczyć ekran informujący o sukcesie zakończonej aktualizacji.

 

 

Chcesz otrzymywać powiadomienia o moich kolejnych wpisach lub projektach?
Wpisz swoje imię oraz adres e-mail a następnie kliknij "ZAPISZ MNIE"

Twoje imię:


Adres email:


Darmowy kurs! Joomla! 2.5
Joomla! 2.5.0

Podobne wpisy

 

Komentarze 17

Gość - ixi w niedziela, 29 styczeń 2012 11:26

wszystko ok tylko łatka z językiem polskim nie do końca przetłumaczona mam problem z com_finder.ini nie chce się wgrać?

wszystko ok tylko łatka z językiem polskim nie do końca przetłumaczona mam problem z com_finder.ini nie chce się wgrać?
Sławomir Pieszczek (website) w niedziela, 29 styczeń 2012 13:20

Dziwne, ja aktualizowałem zarówno na czystej instalacji jak i na działających serwisach, m.in. http://www.slawop.net na którym mam kilka dodatkowych rozszerzeń i wszystko działa bez zarzutu.
Masz jakiś komunikat podczas aktualizacji, że coś jest nie tak?

Dziwne, ja aktualizowałem zarówno na czystej instalacji jak i na działających serwisach, m.in. http://www.slawop.net na którym mam kilka dodatkowych rozszerzeń i wszystko działa bez zarzutu. Masz jakiś komunikat podczas aktualizacji, że coś jest nie tak?
Gość - Pawcio w poniedziałek, 30 styczeń 2012 09:53

Witam, a co z obecnie zainstalowanymi modułami pod 1.7, będą nadal chodziły na 2.5 ?

Witam, a co z obecnie zainstalowanymi modułami pod 1.7, będą nadal chodziły na 2.5 ?
Sławomir Pieszczek (website) w poniedziałek, 30 styczeń 2012 11:31

Należy pamiętać, aby wykonać kopię zapasową, zanim zaktualizujemy swoje serwisy!

Jeżeli masz zainstalowane jakieś inne moduły, to nie wiadomo jak one się będą zachowywać! Generalnie nie powinno być większych problemów, ale sprawdź u twórców tych dodatków, może opublikowali jakieś informacje na ten temat.

[b]Należy pamiętać, aby wykonać kopię zapasową, zanim zaktualizujemy swoje serwisy! [/b] Jeżeli masz zainstalowane jakieś inne moduły, to nie wiadomo jak one się będą zachowywać! Generalnie nie powinno być większych problemów, ale sprawdź u twórców tych dodatków, może opublikowali jakieś informacje na ten temat.
Gość - MK w poniedziałek, 30 styczeń 2012 19:36

Witam,

Niestety podczas aktualizacji z 1.7.3 na 2.5 - w Kroku 3 po kliknięciu "Aktualizuj" - wystąpił błąd

"-1 - Nieznany błąd
Kopiowanie nie powiodło się"

Nie wiem jak sobie z nim poradzić, proszę o pomoc.

--
MK

Witam,Niestety podczas aktualizacji z 1.7.3 na 2.5 - w Kroku 3 po kliknięciu "Aktualizuj" - wystąpił błąd"-1 - Nieznany błąd Kopiowanie nie powiodło się"Nie wiem jak sobie z nim poradzić, proszę o pomoc.-- MK
Sławomir Pieszczek (website) w poniedziałek, 30 styczeń 2012 20:07

Czy miałeś(aś) jakieś dodatkowe rozszerzenia zainstalowane?

Może masz jakieś ograniczenia dostępu do folderów na hostingu?

Czy miałeś(aś) jakieś dodatkowe rozszerzenia zainstalowane?Może masz jakieś ograniczenia dostępu do folderów na hostingu?
Gość - es w wtorek, 31 styczeń 2012 01:17

nie używam dżumli ale moze "ktoś" namieszal cos z CHMOD'ami, i to ma jakis wpływ?

nie używam dżumli ale moze "ktoś" namieszal cos z CHMOD'ami, i to ma jakis wpływ?
Gość - MK w poniedziałek, 30 styczeń 2012 20:29

dodatkowe rozszerzenie - hmm; jestem początkująca i nie wiem co masz na myśli

hosting powinien też być ok: EasyPack http://www.hekko.pl/hosting_www.html

dodatkowe rozszerzenie - hmm; jestem początkująca i nie wiem co masz na myślihosting powinien też być ok: EasyPack www.hekko.pl/hosting_www.html
Sławomir Pieszczek (website) w poniedziałek, 30 styczeń 2012 20:57

Dodatkowe rozszerzenie to moduł, komponent, dodatek, który instalujesz dodatkowo - poza standardową instalacją, np. komponent galerii zdjęć, moduł integrujący serwis z Facebookiem itp itd ;-)

Dodatkowe rozszerzenie to moduł, komponent, dodatek, który instalujesz dodatkowo - poza standardową instalacją, np. komponent galerii zdjęć, moduł integrujący serwis z Facebookiem itp itd ;-)
Gość - MK w poniedziałek, 30 styczeń 2012 20:34

O ograniczenia dostępu na hostingu zapytam operatora...
Dodatkowych rozszerzeń chyba nie miem, ale jestem początkująca, więc pewności nie mam. Mogę to jakoś sprawdzić?

A w jaki sposób aktualizuje się joomle na localhost?

O ograniczenia dostępu na hostingu zapytam operatora... Dodatkowych rozszerzeń chyba nie miem, ale jestem początkująca, więc pewności nie mam. Mogę to jakoś sprawdzić?A w jaki sposób aktualizuje się joomle na localhost?
Sławomir Pieszczek w poniedziałek, 30 styczeń 2012 21:02

Na localhost aktualizujesz dokładnie tak samo :-)

Pamiętaj, że zanim zaktualizujesz działający serwis, to zawsze zrób jego kopię zapasową (pliki + baza).
Kopię testujesz sobie na komputerze lokalnym, aktualizujesz, sprawdzasz itp. itd. Jeżeli jest wszystko Ok kopiujesz na hosting i to też najlepiej do folderu testowego. Dopiero jak tam już wszystko działa to kopiujesz do działającego serwisu.
Oczywiście dotyczy to najczęściej bardzo rozbudowanych serwisów, gdzie straty związane z awarią byłyby bardzo duże ;-)

[b]Na localhost aktualizujesz dokładnie tak samo :-)[/b]Pamiętaj, że zanim zaktualizujesz działający serwis, to zawsze zrób jego kopię zapasową (pliki + baza). Kopię testujesz sobie na komputerze lokalnym, aktualizujesz, sprawdzasz itp. itd. Jeżeli jest wszystko Ok kopiujesz na hosting i to też najlepiej do folderu testowego. Dopiero jak tam już wszystko działa to kopiujesz do działającego serwisu. Oczywiście dotyczy to najczęściej bardzo rozbudowanych serwisów, gdzie straty związane z awarią byłyby bardzo duże ;-)
Gość - MrTrzebinia w środa, 13 czerwiec 2012 16:20

Witam,
Próbowałem zaktualizować Joomle z 1,7 do 2,5 zgodnie z tym poradnikiem http://www.slawop.net/jak-zaktualizowac-joomla-1-7-do-2-5
Nagle pojawiła się pusta strona i nic dalej się nie działo. Teraz nawet nie mogę zalogować się do panelu, logując się z tego adresu http://przedszkoletrzebinia.cba.pl/administrator/ mam też pustą stronę, jak to naprawić?

Witam, Próbowałem zaktualizować Joomle z 1,7 do 2,5 zgodnie z tym poradnikiem http://www.slawop.net/jak-zaktualizowac-joomla-1-7-do-2-5 Nagle pojawiła się pusta strona i nic dalej się nie działo. Teraz nawet nie mogę zalogować się do panelu, logując się z tego adresu http://przedszkoletrzebinia.cba.pl/administrator/ mam też pustą stronę, jak to naprawić?
Sławomir Pieszczek (website) w środa, 13 czerwiec 2012 21:49

Witam :-)

Spróbuj w pliku configuration.php zmienić parametr live_site. Domyślnie w linii 17 jest wpis:

public $live_site = '';

należy go zmienić na:

public $live_site = 'http://www.twojadomena.pl/';

Witam :-)Spróbuj w pliku [b]configuration.php[/b] zmienić parametr [b]live_site[/b]. Domyślnie w linii 17 jest wpis:[b]public $live_site = '';[/b]należy go zmienić na:[b]public $live_site = 'http://www.twojadomena.pl/';[/b]
Gość - Igor (website) w sobota, 07 lipiec 2012 20:31

U mnie zaś jest inny problem, po instalacji posypało się zaplecze - próbowałem skopiować czyste pliki z folderu "administrator" jednak nic to nie pomogło.

1. http://i46.tinypic.com/25ryp2o.png
2. http://i48.tinypic.com/20iyj4o.png

Jeszcze gorzej, że próbując coś wymyślić dezaktywowałem "lokalne menu zaplecza" - robiło się to w polu rozszerzenia - instalacje.
Tam jest takie menu, w któym mamy "Instalator Aktualizacje Zarządzanie Wykrywanie Baza danych Ostrzeżenia."

Ech, kiepsko trochę wyszło a ta druga sprawa to już bezmyślna, ale trzeba to teraz jakoś odkręcić.

U mnie zaś jest inny problem, po instalacji posypało się zaplecze - próbowałem skopiować czyste pliki z folderu "administrator" jednak nic to nie pomogło.1. http://i46.tinypic.com/25ryp2o.png 2. http://i48.tinypic.com/20iyj4o.pngJeszcze gorzej, że próbując coś wymyślić dezaktywowałem "lokalne menu zaplecza" - robiło się to w polu rozszerzenia - instalacje. Tam jest takie menu, w któym mamy "Instalator Aktualizacje Zarządzanie Wykrywanie Baza danych Ostrzeżenia."Ech, kiepsko trochę wyszło a ta druga sprawa to już bezmyślna, ale trzeba to teraz jakoś odkręcić.
Sławomir Pieszczek (website) w środa, 11 lipiec 2012 17:33

Na pierwszym screenie, czasami tak się zdarza. Wystarczyło w zasadzie wylogować się i zalogować ponownie, aby układ przycisków pulpitu powrócił na swoje miejsce :-)
Jeżeli chodzi o drugi screen, to nie bardzo wiem o co chodzi? Nie możesz usunąć użytkowników?

Jeżeli coś dezaktywowałeś, to możesz to także aktywować ;-)
Generalnie popełniłeś jeden z najczęściej popełnianych błędów: NIE ZROBIŁEŚ KOPII ZAPASOWEJ PRZED AKTUALIZACJĄ!

P.S.
Daj znać, jak sobie poradziłeś!

Na pierwszym screenie, czasami tak się zdarza. Wystarczyło w zasadzie wylogować się i zalogować ponownie, aby układ przycisków pulpitu powrócił na swoje miejsce :-) Jeżeli chodzi o drugi screen, to nie bardzo wiem o co chodzi? Nie możesz usunąć użytkowników?Jeżeli coś dezaktywowałeś, to możesz to także aktywować ;-) Generalnie popełniłeś jeden z najczęściej popełnianych błędów: [b]NIE ZROBIŁEŚ KOPII ZAPASOWEJ PRZED AKTUALIZACJĄ! [/b]P.S. Daj znać, jak sobie poradziłeś!
Gość - Igor (website) w niedziela, 15 lipiec 2012 13:58

Jednak przyciski w menu działają, albo to była faktycznie kwestia wylogowania, albo wcześniej wgrałem złe pliki (te czyste, które wgrywałem od nowa). Problem teraz pozostał mi tylko z tym lokalnym menu admina.

Screen objaśniający: http://i47.tinypic.com/293gcd1.jpg

Jeszcze lepsze jest to, że wszystkie poradniki wskazują na to żeby to po prostu włączyć w php my admin (przyrostek_modules) i zmienić tam z 0 na 1, jednak u mnie jest jedynka i żadne zmiany nie pomagają - wyłączyłem dodatek nie moduł, może w tym jest szkopuł?

Najlepiej to byłoby chyba tą tabelę od nowa ręcznie wpisać...

Jednak przyciski w menu działają, albo to była faktycznie kwestia wylogowania, albo wcześniej wgrałem złe pliki (te czyste, które wgrywałem od nowa). Problem teraz pozostał mi tylko z tym lokalnym menu admina.Screen objaśniający: http://i47.tinypic.com/293gcd1.jpgJeszcze lepsze jest to, że wszystkie poradniki wskazują na to żeby to po prostu włączyć w php my admin (przyrostek_modules) i zmienić tam z 0 na 1, jednak u mnie jest jedynka i żadne zmiany nie pomagają - wyłączyłem dodatek nie moduł, może w tym jest szkopuł?Najlepiej to byłoby chyba tą tabelę od nowa ręcznie wpisać...
Sławomir Pieszczek (website) w wtorek, 17 lipiec 2012 10:58

Igor,
Kliknij w menu Rozszerzenia/Moduły, następnie przefiltruj je, aby wyświetlane były tylko moduły zaplecza (pierwsze pole na prawo od przycisku Wyczyść).
Teraz odszukaj modułu o nazwie Admin Submenu. Prawdopodobnie u Ciebie jest ten moduł ma status Nieopublikowany! Wystarczy, że zmienisz status na Opublikowany i powinno być wszystko OK ;-)

Igor, Kliknij w menu [b][i]Rozszerzenia/Moduły[/i][/b], następnie przefiltruj je, aby wyświetlane były tylko moduły zaplecza (pierwsze pole na prawo od przycisku [b][i]Wyczyść[/i][/b]). Teraz odszukaj modułu o nazwie [b]Admin Submenu[/b]. Prawdopodobnie u Ciebie jest ten moduł ma status [b][i]Nieopublikowany[/i][/b]! Wystarczy, że zmienisz status na [b][i]Opublikowany [/i][/b]i powinno być wszystko OK ;-)
Gość
wtorek, 14 lipiec 2020

Zdjęcie captcha

Najnowsze komentarze

Gość - Studio Jak wybrać hosting dla Joomla!?
13 wrzesień 2019
Warto jeszcze dopisać punkt, żeby przy wyborze wybrać panel między DirectAdmin/cPanel. Niektóre hostingi mają swoje własne rozwiązania - czasami bardzo specyficzne, co niekoniecznie jest dobrą rzeczą
Gość - Marek Szyfrowanie symetryczne a niesymetryczne
09 czerwiec 2019
"Klucz przekazany do publicznej wiadomości, nazywany jest kluczem publicznym lub jawnym. Może on być stosowany do szyfrowania lub deszyfrowania informacji otrzymanych od osoby, która go wygenerowała. ...
Gość - Marek Tworzenie szablonów dla Joomla! Helix Ultimate
10 maj 2019
Witam, napotkałem problem pojawiający się przy zmianie kolorów tła czy czcionek oraz importowaniem ustawień. W pierwszym przypadku, po zmianie kolorów i ich zapisaniem, panel podglądu strony przeładow...
Gość - Andy SSL i Joomla! w Smarthost
03 styczeń 2019
Dzięki, jak zwykle dobra robota! Warto dodać, że instalacja certyfikatu SSL nie zapewnia bezpieczeństwa transmisji danych. To jest możliwe po wdrożeniu polityki bezpieczeństwa w firmie. Co do SSL - to...
Gość - Henryk Jak utworzyć menu poziome w szablonie protostar?
02 styczeń 2019
Robię punkt po punkcie i nie wyświetla się poziome menu Nie wiem gdzie tkwi błąd i co robię źle?Jeśli to możliwe to proszę o pomocps. posiadam książkę "Joomla! 3x" i tu również niema pomocy Pozdrawiam...